
Які холодильники краще: компресійні або абсорбційні?
Думки користувачів з приводу цього питання значно розходяться. Давайте спробуємо порівняти ці моделі по їх конкретним характеристикам: надійність, витрати електроенергії, безпеку і т.п. Для початку з'ясуємо, що таке абсорбція.
Абсорбція - це коли одна речовина поглинається іншим. Наприклад, спирт може поглинати вологу, а волога - аміак. Саме за цим принципом працюють холодильники абсорбційного типу. При появі холодильних агрегатів, такі типи пристроїв були дуже популярними, так як вони могли працювати за рахунок газоподібного або рідкого палива. Самий пік виробництва таких типів механізмів був в 30-40-і роки, але вже під кінець 50-х років, їх виробництво різко знизилося, в зв'язку з появою холодильних пристроїв компресійного типу. Можна було б сказати, що абсорбційна схема, по якій випускалися такі агрегати, вже застаріла, але випуск в 60-х роках нового абсорбційного пристрою з температурою заморожування 18 градусів став сенсацією. Після цього, вони знову стали популярними. Спочатку 70-х років компресійні агрегати знову завоювали ринок побутової техніки та відсунули на задній план абсорбційні пристрої.
Принцип роботи холодильника типу абсорбції.
Компресор холодильника виступає в ролі «котла», де утворюється пар з високим тиском. Пар, який містить велику кількість аміаку, надходить в конденсатор, де він конденсується. Така схема роботи і є головною відмінністю абсорбційного холодильника від компресійного, в іншому вони повністю ідентичні.
Найголовніші переваги холодильників абсорбції, це: відсутність рухомих механічних елементів, практично безшумна робота і не вплив коливання енергії на роботу агрегату. Недоліками є обмежена ремонтопридатність і високі витрати електроенергії.
Таким чином, можна зробити висновок, що в чомусь такі холодильні агрегати набагато кращі компресійних пристроїв. Якщо у Вас спостерігаються часті перепади напруги, то для компресійного холодильника - це «смертельно», тому краще купувати абсорбційний.