Не було б ножа — не працювала б і м’ясорубка. Саме ця маленька, але така важлива деталь відповідає за подрібнення м’яса чи інших продуктів. Якщо ножі для м'ясорубки тупі, зношені, або неправильно встановлені, техніка починає `жувати` замість того, щоб працювати швидко і якісно. Тож щоб м’ясорубка служила вам довго, працювала без збоїв і радувала стабільною роботою, потрібно регулярно доглядати: підточувати, чистити, вчасно замінювати у разі поломки та знати як правильно ставити ніж.
Види ножів
Ефективна робота техніки забезпечується завдяки справності всіх компонентів, якщо не працює один із них, робота або припиняється, або ж стає нестерпною. Тоді й настає час обирати новий ніж. Існує багато видів, ми пояснимо різницю та який краще купити. Нижче наведені головні ознаки по яким розрізняють якість ножів та відмінності між ними:
Метод виготовлення: штамповані та ковані
Штамповані більшості використовують у домашніх м'ясорубках, є дешевші за ціною та менш якісні. Якщо ви користуєтесь технікою 2-4 рази в тиждень, то прийдеться замінювати лезо десь раз в рік та періодично заточувати.
Ковані — дорогі, якісні, потребують рідкої заміни та підточування, зустрічаються в промислових моделях.
Типи ножів: односторонні та двосторонні
Двосторонні ефективніші тому, що подрібнюються продукт з двох сторін, однак зустріти їх можна рідше. Він встановлюється будь-якою стороною, а кількість лопатей в виробничих м'ясорубках зазвичай дорівнює трьом, а в побутових — чотирьом.
Якщо різак односторонній встановлювати його потрібно плоскою стороною до сітки. Їх доводиться частіше точити, бо вся робота лягає тільки на одну сторону леза. Через неправильне встановлення фарш стає ніби жованим, тому не спішіть кувати новий ріжучий механізм, а спробуйте встановити його правильно.

Встановлення ножа гострою стороною
Форма лез ножа
За формою леза можуть бути: зі зсунутою кромкою від центральної осі, у вигляді серпа і шаблеподібні (пластинчасті), чи у вигляді спіралі.
Матеріал виготовлення
Подрібнювачі переважно виробляють з нержавіючої, вуглецевої, загартованої сталі. Найпопулярнішим матеріалом та доволі стійким до корозій є нержавіюча сталь, використовують в побутових моделях, а решта — ще міцніші та гостріші, їх застосовують лише в промислових чи професійних моделях.
Існують ножі зі спеціальними покриттями: стелітове, титанове, що збільшує експлуатаційний термін через підвищеної зносостійкості та твердості. Наявність покриття захищає деталь і вона довго не потребує заточування.
Форма та розмір посадкового місця
Вид посадкового отвору теж важливий. Воно може бути: круглим, овальним, квадратним, шестигранним, залежно від виробника та моделі. З аналогічною формою посадки буде і решітка, з якої потрібно міняти ніж для м'ясорубки.

Різні види ножів для м'ясорубки
Інструкція по встановленню ножа в м’ясорубку
Встановлення ножа для м'ясорубки можна виконати самостійно і це не потребує особливих навичок та інструментів. Головне мати новий чи добре загострений ніж. Ось головні кроки:
- Відкрутіть кільце, яке фіксує решітку з корпусом пристрою в сталому положенні
- Акуратно вийміть решітку та ніж
- Замініть лезо на нове, гострий край леза повинен бути звернений до сітки
- Встановіть решітку, так щоб між ножем та решіткою не було щілини.
- Закрутіть кільце
- Перевірте роботу в холосту, спостерігайте, чи крутиться шток та ніж. Решітка повинна залишатись зафіксованою.

Процес встановлення ножа
Як перевірити, що ніж встановлено правильно
Коли виконали заміну на новий ніж і вам здається, що все виконано правильно, але все одно що не так, тоді перевірте наступне. Чи немає простору між сіткою та ножем, у випадку наявності, ця запчастина не може різати м'ясо якісно.
Перевірте, чи решітка зафіксована стабільно та не обертається разом із ножем. Він встановлюється гострими лопатями до решітки, якщо двосторонній, то можна будь-якою стороною. І на останнє, після перевірки цих пунктів м'ясо повинно нарізатись рівно та гостро.

М’ясорубка з розкладеними поруч деталями
Отже, фарш виходить не однорідним, це ознака незагостреного ножа або неправильного встановлення. Тепер ви знаєте якою стороною вставити ніж у м'ясорубку, тому замініть та відновіть ефективність роботи м'ясорубки.
.png)