
Так вже вийшло, що багато сімей на сьогоднішній день, живуть в маленьких кімнатах гуртожитків або невеликих квартирах. Саме тому установка будь-якої побутової техніки вимагає ретельного аналізу приміщення, так як пристрої не повинні заважати веденню нормального способу життя людини.
Ергономіка - це наука, яка займається вирішенням таких питань. Якщо Ви хочете зробити перепланування свого приміщення, то Вам знадобитися багата уява, для того щоб передбачити як все правильно розмістити і як це буде виглядати.
Замір приміщення
Щоб уникнути неприємностей з розстановкою різних меблів, холодильника або іншої техніки, виміряйте висоту стелі приміщення і площу підлоги. Намалюйте масштабний проект і відзначте найголовніші розміри, виступи димоходу, ніш і т.д. Проаналізуйте розміщення розеток, всіх меблів, систем опалення, вікон, а також подивіться, в якому напрямку відчиняються двері. Накресліть план Вашої кімнати і в такому ж масштабі намалюйте всі види побутової техніки, які Ви хочете встановити. Виріжте їх з паперу і спробуйте розставити так, щоб Ви змогли нормально користуватися ними і пересуватися по квартирі. Розташування побутової техніки повинно здійснюватись згідно з усіма вимогами антропометрії. Оптимальність витрачання простору кімнати вважається головним моментом хорошого планування і зручного використання всієї техніки.
Ванна кімната
Якщо Ви не дуже задоволені своєю ванною, спробуйте оцінити її площу для монтажу додаткового обладнання, навіть якщо Вам довелося б повністю змінити планування. Огляньте все електрообладнання у Вашій ванній. Якщо хоч щось не відповідає стандартним нормам, то замініть його новим.
Кухня
Всі меблі для кухні значно відрізняються між собою за якістю, своїм призначенням і розмірами. Тому необхідно заздалегідь продумати всі моменти її розміщення. Готування їжі стає набагато важчим, якщо все обладнання розміщено далеко одне від одного. У кухні необхідно все спланувати так, щоб б вийшов «робочий трикутник», з сумою сторін не більше 7 м. Він повинен включати в себе зони мийки продуктів, їх термічної обробки і підготовки. Де б Ви не захотіли зберігати продукти, пам'ятайте про те, що такі місця повинні бути легкодоступними і мати великий простір. Щоб трикутник був ефективним і зручним для Вас, в кухні повинно бути багато місця для кожної з його зон. Для зручності приготування їжі, холодильник і всі продукти повинні бути в зоні приготування їжі. Духова шафа і плитка повинні знаходитися поруч, а біля них стояти жаростійкі поверхні для гарячого посуду. Всі предмети, які можуть використовуватися для приготування їжі, повинні постійно бути під рукою. Механізми, які вимагають підведення води, краще помістити біля мийки. Якщо будинок маленький, то в кухні може розташовуватися як пральна, так і посудомийна машинка, а також барабан для сушіння. Хоча краще, звичайно ж, коли прання білизни та миття посуду відбувається в окремих приміщеннях. Не забудьте, також провести аналіз безпеки кухні. Адже через тісноту на кухні може з'явитися багато нещасних випадків, тому необхідно розставити все так, щоб там могли переміщатися як мінімум 2 особи.
Бажаємо Вам удачі в ремонті!