
Якщо ваша м'ясорубка почала погано функціонувати і переробляти м'ясо, то швидше за все проблема полягає в найважливішому її комплектуючому елементі - ніж для м'ясорубки. У таких ситуаціях не завжди потрібно бігти до магазину за новою деталлю, іноді її можна просто підточити. Про те, як заточити ніж м'ясорубки, ми обговоримо в нашій статті.
ЗМІСТ:
Принцип роботи ножів м'ясорубки та їх особливості
Як часто заточувати ножі м'ясорубки
Принцип роботи ножів м'ясорубки та їх особливості
Ножі для м'ясорубки є незамінними частинами її корпусу, основною функцією яких є подрібнення продуктів.
Встановлюється така запчастина в самій м'ясорубці на її вал і за допомогою обертання створює рублячу дію, подрібнюючи м'ясо або інші продукти на дрібні частинки або фарш.
Багато користувачів впевнені в тому, що ніж у м'ясорубці лише один, але насправді їх два. Один із них нерухомий, ми всі звикли його називати сітка для м'ясорубки.
А другий ніж рухливий, як правило, він має чотири лопаті. Але рідко можуть зустрічатися ножі для м'ясорубки і на дві лопаті, такі можуть використовуватися в кухонних комбайнах.
Конструкція м'ясорубки
Причинами поломки ножа можуть бути:
- природне зношування при тривалій експлуатації техніки;
- механічні пошкодження: це може бути як неправильна експлуатація приладу, так і потрапляння до нього кісток та інших твердих предметів;
- поява корозії: якщо ніж виготовлений з нержавіючої сталі, неправильне зберігання або використання за невідповідних умов може призвести до корозії та пошкодження ножа;
- інші несправності м'ясорубки: іноді причина несправності ножа може бути пов'язана з несправністю самої м'ясорубки або її елементів.

Сітка для фаршу м'ясорубки сумісна з Zelmer №5 (середня)

Сітка для фаршу м'ясорубки Zelmer №5 (дрібна) Original

Сітка для фаршу м'ясорубки Zelmer №5 (велика)

Сітка для ковбаси для м'ясорубки Zelmer №5
Для запобігання поломкам та забезпечення довговічності ножа для м'ясорубки рекомендується стежити за його станом, правильно використовувати та зберігати м'ясорубку, а також регулярно проводити технічне обслуговування та замінювати ніж за потреби.
Способи заточування ножів
Існує кілька способів заточування ножів м'ясорубки, з деякими з яких ви можете впоратися самостійно вдома.
Наждачний папір
Це один із найбезпечніших методів зробити ніж гострішим. Для цього потрібно приготувати кілька листів наждачки з різною густиною, ємність з водою та плоску поверхню. Для заточування деталь потрібно притиснути ріжучою частиною до паперу.
Потрібно водити кілька хвилин обточувану частину колами по листку. При правильному підході поверхня стане гладкою. Задня поверхня обточування не потребує.
Шліфувальний камінь
Камінь потрібно змочити та підготувати запчастину, тобто помити її та знежирити. Лезом потрібно водити акуратно по каменю.
Точильний камінь
Такий камінь дуже універсальний і може використовуватися для заточування пилок та ножів. Принцип заточки такий самий, як і попередній. Лезо обережно притискають до каменю та роблять кругові рухи.
Точильний верстат
Даний інструмент вважається небезпечнішим, оскільки він рухається сам, заточуючи затуплені ножі. При не знанні звичайних правил безпеки можна отримати травму. Тому такий спосіб більше підходить для фахівців, які в цьому розуміються.
М'ясорубка у розібраному вигляді
Як часто заточувати ножі м'ясорубки
Заточування ножів м'ясорубок залежить насамперед від інтенсивності їхньої експлуатації. Якщо користуватися приладами один раз на кілька днів, то леза можуть залишатися гострими десь півроку, а то й більше. Відповідно, що частіше користуватися технікою, то швидше ножі зносяться.
Розпізнати несправність ножа, і те, що він потребує заточування, можна за такими ознаками:
- чутно характерний скрипучий звук;
- м'ясо важко проходить у горловину техніки при переробці;
- візуально видно пошкодження на ножі.
Ножі для м'ясорубки
Як правильно заточити ніж для м'ясорубки
Ніж м'ясорубки завжди працює в парі разом із її статичною решіткою, тому точити їх доведеться разом.
Сітки для м'ясорубки
Ось кілька порад щодо заточування ножів:
- Деталі потрібно акуратно вилучити з техніки, помити їх і дати просохнути.
- Після цього ніж бажано змастити олією.
- При переміщенні ножа по полотну використовуйте його площу максимально.
- Між заточуванням змочуйте лезо ножа та інструмент водою. Це допоможе захистити його від подряпин і запобігатиме перепадам і появі борозен.
- Ніж при заточуванні крутіть навколо осі.
- Після заточування почекати поки масло вбереться в деталі, після чого можна приступати до використання.
Важливо! Під час заточування звертайте увагу на температуру деталей, що заточуються. Якщо ніж став дуже «гарячим», потрібно якнайшвидше зупинитися. Пережарені леза втратять свою ріжучу силу, і тоді ніж потрібно лише замінювати новим.
Лезо не потрібно надто сильно притискати до точильного інструменту, оскільки воно може зламатися і покришитися, зігнутися.
Шнеки для м'ясорубки
Підводимо підсумки
Якщо вчасно доглядати за м'ясорубкою, правильно її використовувати і вчасно проводити всі необхідні профілактичні роботи, то прилад працюватиме без жодних збоїв і неполадок довгий час.
М'ясорубка
При заточенні ножів найважливіше дотримуватись усіх правил безпеки!
Часті питання про електром'ясорубки