
Ароматна лазанья, соковиті мамині котлетки — ну як тут встояти? Але щоб ці страви вдалися, потрібно добре подрібнити м’ясо. І саме тут нам необхідна м’ясорубка. Проте через інтенсивне використання, окремі її елементи зношуються. Найчастіше виходить з ладу ніж, адже саме він бере на себе основне навантаження під час подрібнення. Саме тому важливо знати, який найкращий ніж для м'ясорубки краще обрати, як правильно за ним доглядати.
Види ножів
Ножі в більшості виготовляються двома методами: кування або штампування. Перші використовуються в дорогих професійних моделях, вони дорожчі за ціною і міцність в них набагато краща. Другі — в домашніх моделях, ціна дешевша, міцність помірна, розраховані на 1-2 роки роботи.
Ножі для м'ясорубок розрізняють за:
- Кількістю лопатей, їх може бути від 2 до 6
- Формою лопатей: хрестоподібна, пелюсткова, пластинчаста
- Формою посадкового місця: квадрат, хрестовина з виступом, шестигранне гніздо, круглий отвір.
- Односторонній, двосторонній
Часто ножі ідентичні, а вартість відрізняють, це пов’язано з матеріалом, з якого виготовлена запчастина:
- Сталь — популярний вибір, проте з часом втрачають гостроту й можуть іржавіти, тому потребують регулярного догляду.
- Нержавіюча сталь, є антикорозійна, міцніша і дороговартісна
- Загартована сталь, застосовуються у професійних моделях, дорогі та не потребують частого заточування.
Різні типи ножів
Позначення ножів для м'ясорубки
На ножі ви помітили число і вважаєте, що воно нічого не означає, ви суттєво помиляєтесь. Кожне позначення на виробі несе важливу інформацію.

Ніж для м'ясорубки сумісний із Zelmer №8 двосторонній

Ніж для м'ясорубки сумісний із Moulinex MS-0926063
Маркування ножів м'ясорубки
Ніж з №5 підходить для решітки діаметром 53-54 мм
Ніж з №9 підходить для решітки діаметром 61-62 мм
Ніж з №10/12 підходить для решітки діаметром 69-71 мм
Ніж з №22 підходить для решітки діаметром 82-83 мм
Ніж з №32 підходить для решітки діаметром 99-100 мм
М'ясорубка з ножем
Як вибрати ніж для м'ясорубки
Правильний вибір цієї запчастини дозволить вам користуватись технікою відповідно до призначення. Найпростішим способом покупки сумісної запчастини є скористатись зручним функціоналом на нашому сайті “Підбір запчастини”, лише вказавши серійний номер та модель.
У випадку втрати документації при придбанні деталі необхідно обов'язково звертати увагу на матеріал виготовлення, маркування ножа, кількість лопатей, посадкове місце, одно- чи двосторонній.
Догляд за ножами
Обслуговування ножів досить просте та легке. Після кожного використання слід очистити деталь від залишків продуктів та промити під проточною водою при цьому не використовувати агресивних миючих засобів. Висушити та витерти ганчіркою для запобігання утворення іржі та зберігати у добре повітряному місці з низькою вологістю.
Подрібнення м'яса у фарш
Як самостійно заточити ніж м'ясорубки
Техніка не зможе ефективно подрібнювати продукти, якщо ніж для м'ясорубки затуплений. Щоб відновити його гостроту, можна скористатися спеціальним точильним каменем, попередньо змочивши його водою. За допомогою кругових рухів потрібно провести заточування: спочатку в один бік, потім у протилежний — приблизно по 10 разів у кожну сторону.
Як альтернативу каменю можна використати наждачний папір — техніка заточування залишається незмінною. Також підійде спеціалізований інструмент для заточування.
Після обробки леза повинні мати гладку, блискучу поверхню без пошкоджень і задирок.