
Хочете, щоб приготування їжі ставало ще швидшим, тоді час купити індукційну плиту. Це новий вид нагрівальних поверхонь, який суттєво відрізняється від газових та електроплит: і принципом дії, і швидкістю нагрівання. Нижче розповімо про все: як користуватись та доглядати за нею.
Особливості індукційної плити
Власники плити вже добре знають, що наявність спеціального посуду обов'язкова. Зараз пояснимо чому це так важливо.
Цей вид поверхні працює на основі електромагнітної індукції, тобто створюється електромагнітне поле. Воно ж своєю чергою нагріває не весь посуд, а лише дно, зробленого з феромагнітного матеріалу. Тому й потрібний спеціальний посуд з магнітним дном, алюміній, скло, кераміка не підійдуть.
Здебільшого склокерамічна поверхня плити залишається прохолодною, і нагрівається лише зона під посудом. І якщо, наприклад забрати каструлю, то плита вимикається. Тому до переваг відносять й безпеку.
Нагрівання відбувається у 2-3 рази швидше. В газових плит ККД становить 50-60%, а в індукційних 90%. Є можливість регулювання потужності й температури.

Конфорка електрична 1500W діаметр 180 мм

Модуль (плата) індикації Whirlpool 481213018696
Як користуватися індукційною плитою
Перш за все необхідно мати спеціальний посуд з рівною поверхнею. Далі:
- Увімкніть прилад. Здебільшого сенсорна кнопка на панелі управління.
- Поставте посуд рівно по центру конфорки, якщо це не зробити плита не буде нагріватися. Це через функцію захисту.
- Встановіть температуру нагрівання.
- Можете використати додаткові налаштування. Наприклад, таймер — автоматичне вимкнення, турбо / Boost — дуже швидкий нагрів або підтримку тепла — щоб страва не охолоджувалася.
- Приготували страву, спочатку вимкніть конфорку, зніміть посуд після сигналу та протріть м'якою ганчіркою.
Чого не варто робити: поради з безпеки
Щоб довготривала експлуатація індукційної плити тішила вас роками, не ставте на поверхню металеві предмети, це можуть бути ножі, ложки, вилки, кришки та інше. Якщо посуд вже має криве дно, відмовтесь від нього. Для дітей встановіть блокування від випадкового увімкнення.
Індукційна поверхня з відповідним посудом
Догляд за індукційною варильною поверхнею
При щоденному користуванні плитою важливо чистити хоча б раз в день. Достатньо кілька хвилин, щоб максимально зберегти її гарний зовнішній вигляд на довгий час. Нижче головні правила:
- Ще світиться індикатор залишкового тепла, тоді зачекайте, поки він не згасне.
- Чистіть конфорку вологою ганчіркою з мильним розчином.
- Видаляйте залишки їжі або жиру скребком під кутом 30º.
- Для випадків, коли є пригорілості, використайте спеціальний засіб для чищення і дотримуйтесь інструкції.
- В кінці протирайте вологою ганчіркою, а потім сухою для блиску.
Засоби для чищення індукційної плити
Що не можна робити при чищенні індукційної плити
Якщо очищення проводиться надто довго та з допущенням великої кількості помилок, ми можемо помітити часте пригорання їжі та дрібні пошкодження на поверхні. Це не лише ускладнює догляд, а й скорочує термін служби користування індукційною плитою.
Кожен, хто готує на індукційній плиті повинен дотримуватись кількох простих, але важливих правил:
Уникайте абразивів – не використовуйте порошкові засоби, металеві губки чи йоржики. Вони можуть залишати подряпини, які з часом стають дедалі помітнішими.
Не застосовуйте агресивні рідини – засоби з хлором або кислотами можуть пошкодити склокерамічне покриття та викликати його тьмяність.
Чекайте, поки поверхня охолоне – очищення гарячої поверхні не лише небезпечне для вас, а й може призвести до появи тріщин через різкий перепад температур. Тому будьте обачні.
Індукційна плита
Правильний догляд полягає у регулярному й делікатному прибиранні з використанням м’яких губок та спеціальних миючих засобів.