Багато хто любить смачну, і ароматну каву. Але, навіть ці любителі не завжди знають, яких типів є кавоварки, чим вони відрізняються одина від одної, і за яким принципом працюють. А, крім того, що кавоварки мають відмінність одина від одної, так ще і кава, приготована в різних приладах, має різні смаки.
Найпростіша кавоварка - це френч прес.
Працює за наступним принципом: є скляна колба, в яку поміщається поршень з фільтром. На дно колби насипаються мелені кавові зерна, заливається кип'ячена вода. Ви бачите, що зерна заварилися - опустіть поршень, і цим самим притисніть всю кавову гущу. Кава готова, можна наливати в чашку і насолоджуватися. Цей спосіб більше схожий на заварювання чаю в спеціальному заварнику. Кавоварка дуже проста у використанні і не дорога.
Кавоварка крапельного типу.
Такі пристрої вибирають для будинку або невеликих офісів. Працює наступним чином: в приладі нагрівається вода, і ця ж гаряча вода заварює каву, вона проходить через спеціальний фільтр, і у вигляді крапель потрапляє в стакан. Кава мелеться в цій же кавоварці за допомогою вбудованої кавомолки. Ще крім кавомолки в приладі даного типу є спеціальні ємності для холодної води і зерен кави. У деяких ще є ємність для готового напою. Між собою моделі крапельного типу відрізняються потужністю, обсягом колби, і матеріалом, з якого зроблена сама кавоварка. Ще моделі крапельного типу мають різні фільтра: паперові, нейлонові або металеві. Практично у всіх кавоварках вони є змінними.
Гейзерна кавоварка.
Вони працюють за таким же типом як крапельні, але навпаки. Якщо в крапельній кавоварці вода заливається зверху, то в гейзерній вода наливається в нижню частину, а кава, вже мелена, засипається в фільтр, що розташований над ємністю з водою. Коли вода закипає, вона по спеціальній трубці піднімається вгору і заварює каву, і вже готова каву залишається вся у верхній частині кавоварки. Такі кавоварки можуть бути електричні, а можуть заварюватися на кухонній плиті. При виборі такої кавоварки зверніть увагу на її розмір, чи є на ній індикатор заповнення водою, кришка і ручка повинні бути не металевими, що б випадково не обпектися. Це недорогі кавоварки.
Кавоварки ріжкового типу.
Відрізняється від попередніх тим, що мелена кава поміщається в спеціальний ріжок (холдер), утрамбовується, і закріплюється ріжок знизу кавоварки. Вода в кавоварці закипає, утворюється пар, власне він і створює тиск, після чого відкривається заслінка і пар проходить через мелену каву і цим самим заварює її. Якою на смак буде кава, залежить від того, скільки атмосфер тиск в кавоварці, і до якої температури нагрівається пар. Не менше значення має і вибір самої кави, ступінь помолу зерен, сорт, чи правильно була утрамбованай кава в ріжок і т.д.
Наступний тип кавоварки - еспресо.
Даний тип має на увазі цілу групу кавоварок, в яку входить і ріжкова кавоварка. Існує кілька видів кавоварок еспресо, все залежить від того, за яким принципом працює кавоварка. Об'єднує їх те, що у всіх кава заварюється завдяки гарячому пару. Розрізняють такі типи кавоварок еспресо:
- кавоварка парова;
- кавоварка поршнева;
- кавоварка помпова;
- кавоварка повітряно-помпова.
Прилад може працювати повністю автоматично, напівавтоматично або повністю може бути ручне управління.
Розповімо, який принцип роботи помпової кавоварки. Даний вид кавоварок найчастіше використовується, так як вони не дуже дорогі, а каву вони видають смачну і ароматну.
У спеціальний резервуар набирається вода, яка перекачується насосом в бойлер в той момент, коли включається прилад. У бойлері вода перетворюється в пар, під високим тиском суміш пари і води подається на мелені кавові зерна і заварює їх. Уже готовий і ароматний напій потрапляє в чашку або склянку. У такій кавоварці може бути додаткова функція - приготування капучино (капучинатор). У такому випадку від бойлера буде відводитися спеціальна трубка, через яку буде окремо виходити пар.
Якщо розглядати моделі більш нові, то у них же не встановлюють бойлер, а оснащують кавоварку термоблоком, він призначений для нагріву води до встановленої температури. Завдяки даному нововведенню можливості кавоварки значно розширюються, а час для приготування кави значно зменшується. У таких кавоварках можна приготувати кілька порцій кави одночасно і готувати можна різні види напоїв.
Капсульні кавоварки.
Це на сьогоднішній день, самий новий вид кавоварок, їх ще називають чальдовими кавоварками. Користувачеві потрібно зробити небагато - покласти капсулу з кавою, перевірити ємність з водою і включити прилад. Кавоварка проколює капсулу, гріє воду, подає її під високим тиском на пресовану каву, цим самим заварює її, а вже готовий напій ллється в підставлену чашку або склянку. А використана капсула, потрапляє в спеціальний резервуар, звідки потім у відро для сміття.
Так як багато любителів кави не можуть визначитися зі своїми смаками, то виробники все частіше стали представляти на ринку кавоварки змішаного типу. Але, такі пристрої трохи складніші, в порівнянні зі звичайними кавоварками, тому користуватися ними потрібно більш дбайливо.