
Якщо у вас вдома є така чудо-техніка, як НВЧ-піч, то ви економите масу свого часу. Адже такий прилад багато в чому відрізняється від звичної для кожного з нас кухонної плити. Все діло в тому, що вони дуже швидко розігрівають їжу: для початку зовні та поступово зсередини. Розморожування продуктів займе декілька хвилин і вам не прийдеться чекати пів дня, поки розмерзнеться фарш на котлети.
Однак крім цих основних функцій мікрохвильова піч може виконувати ще багато функцій і з легкістю замінити плиту. У сучасних моделях НВЧ-печей можна приготувати, як овочеві, так і м'ясні страви. Цей прилад ідеально підходить для готування дієтичних страв, овочів у власному соку або гарячих закусок. Багато користувачів вважають, що електромагнітні хвилі приносять шкоду здоров'ю, але насправді це не так. Навпаки, їжа приготована за допомогою такої техніки містить у собі набагато більше вітамінів в порівнянні з тією їжею, яка була приготовлена на плиті. Традиційна плита не може зрівнятися по швидкості приготування з СВЧ-піччю.
Перелік страв, які можна приготувати в печі залежить від її конфігурації. Світові фірми-виробники пропонують величезний асортимент моделей мікрохвильовок: печі гриль, мікрохвильовки з тостером або з пароваркою, що вбудовуються мікрохвильові печі та окремо розташовані. НВЧ-печі з функцією пароварки відмінно підійдуть тим, хто дуже любить їжу приготовану на пару.
Поради по експлуатації
Процес готування будь-якої страви в такому пристрої має деякі нюанси. Аби та чи інша страва виходила смачною і ваша піч не постраждала потрібно знати деякі важливі правила по експлуатації техніки.
Не забувайте, їжа має бути розділена на невеликі шматки, так вона готуватиметься швидше і рівномірнішеж.
Слідкуйте за стравами в яких є великий вміст жиру або цукру, адже такі страви швидко підгорають. Отже, з цими стравами варто бути дуже обережними.
Продукти, які містять в собі багато рідини, готуються дуже швидко.
В мікрохвильовій не потрібно готувати занадто багато або занадто мало продуктів. При необхідності поставте поряд з їжею стакан води.
При приготуванні супу, м'яса або овочів, прикрийте ємність кришкою, це для того, аби їжа не була сухою і не розбризкувався жир. У кришці повинні бути спеціальні отвори, через які буде виходити пара.
Яблука, помідори, сосиски та інші продукти, які покриті плівкою або шкіркою треба обов'язково проткнути, інакше шкірка лопне і весь її вміст буде на стінках мікрохвильовки.
Варто відзначити, що в різних частинах камери продукти прогріваються по-різному. В центрі тарілки нагрів слабший, зате набагато сильніший по краях. Отже, по центру варто розміщувати продукти які швидко готуються.
Якщо у вас піч без гриля, то щоб домогтися золотистої скоринки на м'ясі, його потрібно окропити солоною водою за кілька хвилин до закінчення смаження. Для випічки застосовують спеціальну жароміцних форму, адже через велику кількість цукру в їжі вона може дуже сильно розжарюватися. Наповнювати форму тістом треба тільки наполовину. Причому її не потрібно змащувати маслом або посипати борошном. Форму не накривають, а захищать краї фольгою.
Що стосується напоїв, то не варто накривати посуд з молоком, так як воно може «втекти». Напій можна готувати в тому ж посуді, в якому він буде поставлений на стіл.
Як правило, мікрохвильовка купується користувачами в ролі допоміжного пристрою, але найчастіше її використовують, як самостійну техніку.